Et Øl-Land

I Tjekkiet laver de rigtig god øl og det er de med rette meget stolte af, og har du nogensinde besøgt f.eks. Prag, hvilket rigtig mange danskere har, er du i hvert fald ikke i tvivl. Tjekkiet er øl-land med kæmpe Ø. Ordet pilsner, som mange af os opfatter som et meget danske ord, er faktisk tager fra den tjekkiske by, Plzen, hvor pilsnerøllen stammer fra.

1200 km fra Champagne

Men i Plzen laver de andet en god øl! For ca. 10 km sydøst fra centrum af Plzen, i Starý Plzenec, ligger Tjekkiets største vinproducent, Bohemia Sekt. I Danmark er de komplet ukendte, men i Central- og Østeuropa er de et ”Household Brand”, hvilket et årligt salg på 28 mio. flasker vidner om. Men hvad er det så for noget, Bohemia Sekt? Hvordan kan det være at de stå langt mod øst, næsten 1200 km fra Champagne, laver fremragende bobler? Det kan ganske enkelt tilskrives en innovativ franskmand.

En fransk Ørnolog

Louis Garardot var ønolog fra Champagne med en drøm om at skabe en bøhmisk champagne. Da han efter slutningen på anden verdenskrig tog fra hjemlandet til Tjekkiet, medbragte han udover en enorm viden om champagne produktion, også sin helt egen gær. Det han skabte i samarbejde med det de lokale vinproducenter, nyder vi stadigvæk frugten af i dag, for med introduktionen af ”Champagne-Metoden”, hvor 2. gæringen af vinen foregår i flasken, formåede han at realiserer drømmen om, Champagne de Bohéme.

Rigtig god øl, men fantastiske bobler

Hos Jonassen Wine er vi glade og stolte over at kunne præsentere Bohemia Sekt for danskerne, og vi er overbeviste om at I vil tage godt imod deres udvalg af bobler. For det kan godt være at tjekkerne laver rigtig god øl, men de laver altså også fantastiske bobler.

Rigtig god fornøjelse